Våra bästa sommartips för ditt matavfall
I sommarvärmen är det inte ovanligt att matavfallet orsakar lukt och ohyra, men det finns sätt att komma undan eller minska problemet. Här får du flera bra tips för din sommarsortering.
Tips inne i köket
- Använd den påshållare du har fått av oss. Andra hållare kanske inte ventilerar påsen lika bra vilket kan innebära att matavfallet börjar lukta eller att påsen blöter igenom och går sönder.
- Diska påshållaren regelbundet, vår hållare går att maskindiska.
- Torrare matavfall luktar mindre än blött och är inte lika attraktivt för flugor.
- Torrskala frukt och grönt direkt i påsen.
- Låt kaffefilter/kaffesump torka till en stund innan du lägger det i påsen.
- Blanda i hushållspapper/servetter (ej våtservetter) i påsen som suger upp en del av fukten.
- Spraya lite ättika i påsen, det håller flugor och lukt borta.
- Byt matavfallspåse ofta, varma dagar kan du behöva byta varje dag. Pröva dig fram!
- Stäng påsen ordentligt så att den även håller sig stängd när du slängt den. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg.
- Påse med mat i som luktar mycket, som till exempel fisk och skaldjur, kan du lägga in i frysen i avvaktan på att kärlet ska tömmas. Undvik att den fuktiga påsen fryser fast genom att placera den till exempel i en skål.
Tänk på! Använd endast avsedda papperspåsar till matavfallet, inga andra typer av påsar.
Här beskrivs varför du endast ska använda papperspåsar till matavfallet
Tips för dig som har eget matavfallskärl
- Flugor trivs bäst när det är varmt, har du möjlighet så placera matavfallskärlet i skuggan. Det kan du självklart även göra med restavfallskärlet. Tänk på att rulla fram dem till tömningsdagen!
- Ställ ner påsen försiktigt i kärlet med förslutningen uppåt så minskar risken för att den läcker eller går sönder och ger dålig lukt i kärlet.
- Ett rent kärl är det absolut bästa sättet att undvika flugor och lukt, rengör kärlet därför regelbundet. Gallret i botten går att vika upp för att få rent i botten på kärlet. Skölj/spola med vatten (använd gärna regnvatten) och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs. Låt kärlet torka på insidan innan du fyller på med nytt matavfall.
- Spraya lite ättika i kärlet efteråt, det tar bort dålig lukt och håller flugorna borta.
Här hittar du fler sorteringstips för matavfallet
Tips för dig som vill spara upp till 6 000 kronor per år
Visst är det bra att ditt matavfall kommer till nytta och blir till biogas och biogödsel, men det är mycket bättre för både plånboken och klimatet att inte slänga mat alls. Livsmedelsverket har beräknat att ett hushåll kan spara 3 000 – 6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.