Fettavskiljare
Alla verksamheter som hanterar livsmedel ska ha en fettavskiljare installerad och samla in överblivet matfett och oljor som lämnas för återvinning. Innan installation ska en anmälan göras.

Vid kommunalt avloppssystem
I de bestämmelser som gäller för att använda den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA) föreskrivs att fastighetsägare/abonnent inte får släppa ut fett i större mängder till det kommunala ledningsnätet. När avloppsvatten kommer ut i ledningsnätet sjunker vattentemperaturen vilket gör att fett som finns i vattnet stelnar och orsakar avloppsstopp. Det kan leda till översvämningar i fastigheter och kostsamma reparationsarbeten både för fastighetsägaren och kommunen.
Vid enskilt avloppssystem
Om fettavskiljare inte kan ansluta till ett kommunalt avloppsystem behöver en enskild utsläppspunkt iordningställas. Utgående avloppsvattnen kan ledas till en separat reningsbädd men får också dela reningsbädd med byggnadens övriga avloppsvatten.
Verksamheter som måste ha fettavskiljare
En typgodkänd fettavskiljare måste finnas installerad i nedanstående exempel på verksamheter. Även andra verksamheter kan kräva en fettavskiljare. Hör gärna av dig om du är osäker på om verksamheten i din fastighet kräver en fettavskiljare eller inte. Innan installationen ska en anmälan lämnas in. Information om installation och skötsel av fettavskiljare hittar du i menyn.
- Bageri, konditori och café.
- Grill och gatukök och hamburgerbar.
- Pizzeria, salladsbar och sushirestaurang.
- Restaurang och personalmatsal.
- Storkök, mottagningskök och catering.
- Rökeri och slakteri.
- Charkuteriindustri.
- Friteringsanläggning.
- Livsmedelsbutik.
- Livsmedelsindustri.
- Livsmedelsindustri med manuell hantering.