Kostnader och ersättningar i Åkerö

Kostnad för anslutning till det kommunala vatten- och spillvattennätet

Taxan för anslutning är uppbyggd av fyra olika delar. Avgiften för anslutning (den så kallade anläggningsavgiften) är därför beroende av dessa fyra delar och av vilken taxa som gäller det år som fastighetsägaren får meddelande om att förbindelsepunkt upprättats och anslutning kan ske. Mer information om taxan hittar du via denna länk: Anläggningsavgift inom verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. Längre ned på denna sida hittar du också en länk till uträkningsmall för anläggningsavgiften enligt 2024 års taxa.

 

Inlösen av enskilda avloppsanläggningar inom kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp

Om en enskild avloppsanläggning blir onyttig till följd av att huvudmannen (Norrtälje Vatten och Avfall AB) ordnar eller utvidgar en allmän VA-anläggning inom ett verksamhetsområde, skall huvudmannen enligt 40 § i Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) betala skälig ersättning till anläggningens ägare.

Ersättning utgår inte om fastighetsägaren varit medveten om att utbyggnad av allmän VA-anläggning i området är planerad. Om anläggningen anlagts efter det att kommunfullmäktige beslutat om utökning av verksamhetsområde har fastigheten inte rätt till ersättning.

Förutsättningar för ersättning

Förutsättningarna för ersättning har preciserats i avgöranden från statens VA-nämnd och överinstanser. Utifrån dessa förutsättningar har Norrtälje Vatten och Avfall AB bedömt att skälig ersättning motsvarar den totala kostnaden för anläggningen, med ett avdrag på 10 % per år som anläggningen varit i bruk.

För att ersättning ska utgå krävs:

  • Giltigt tillstånd för den enskilda avloppsanläggningen, som inte är tidsbegränsat, från bygg- och miljönämnden
  • Att avloppsanläggningen inte är äldre än tio år
  • För minireningsverk som uppfyller normen SS-EN 12566 – 3 och som inte kräver efterföljande rening tillämpas en avskrivningstid på 15 år
  • Kvitton eller motsvarande underlag för investeringen
  • Anläggningsavgiften ska vara betald

Anläggningens användningstid beräknas från den dag då anläggningen tas i bruk (enligt entreprenörsrapport som ska ha inkommit till bygg- och miljökontoret) fram till den dag då fastighetens förbindelsepunkt meddelas.

 

Kommunens kontaktcenter kan svara på frågor om VA-lån.

Senast ändrad: 07 juni 2024