Renspolning av dricksvattenledningarna i Hallstavik

På uppdrag av Norrtälje Vatten och Avfall kommer Pollex AB under hösten att utföra renspolning av dricksvattenledningarna i Hallstavik. Syftet med spolningen är att förbättra vattenkvaliteten och förebygga problem med missfärgat vatten som i ökad utsträckning förekommit i vissa områden. Nedan finner du uppdateringar om renspolningen, vilka områden som berörs samt allmän information.

Berörda områden

När det finns information om berörda områden kommer det synas här.

Information till berörda kunder

Tänk på att inte öppna några kranar, tvätta eller spola i toaletten under tiden som spolningen utförs!

Vid spolningen, tänk på följande:

  • Ventilen vid vattenmätaren bör stängas inför spolningen.
  • Håll alla vattenkranar stängda under hela tiden som arbetet pågår.
  • Tappa upp vatten i förväg så att du klarar ditt behov.
  • Använd inte tvätt- eller diskmaskinen eftersom de kan ta skada.
  • Spola inte i toaletten på vanligt sätt. Det går att spola genom att hälla upptappat vatten i toastolen, till exempel från en hink.

Missfärgat vatten och luft i ledningarna

Spolningen genomförs med en blandning av vatten och tryckluft. Det innebär att det kan komma luftstötar och missfärgat vatten om du öppnar någon vattenkran eller spolar i toaletten under den tid som spolningen pågår. Missfärgning kan även uppstå utanför det område där spolning pågår. Missfärgningen är inte farlig, men du ska inte dricka eller använda starkt missfärgat vatten till matlagning.

Efter spolningen

Efter spolningen kan luft och missfärgat vatten finnas kvar i ledningarna. Det är inte farligt.

Gör så här:

  1. Öppna försiktigt kallvattenkranen närmast mätaren.
  2. Spola därefter i samtliga kranar tills vattnet har klarnat. Spola inte i toaletten eller använd tvätt- eller diskmaskinen förrän samtliga kranar är renspolade då det kan leda till igensättning av filter och ventiler. Det finns också en risk att tvätten blir missfärgad.

När och var utförs arbetet?

Arbetet beräknas pågå från oktober till december och delas upp i etapper. Du som berörs får information i brevlådan eller trapphuset två till fyra dagar i förväg. För vissa kunder kan vi behöva spola vid mer än ett tillfälle.

Vi ber om överseende med de olägenheter som renspolningen medför. Vi hoppas och tror att du har förståelse för de åtgärder som utförs då vår målsättning är att du ska få ett stabilt och bra vatten i din vattenkran.

Få viktig information via SMS

SMS- och telefontjänsten för vatten och avlopp är en av våra viktigaste kanaler för att nå ut med driftinformation som berör din fastighet eller en fastighet som du vill få information om. Det kan exempelvis handla om oplanerade vattenavstängningar.

Läs mer och anmäl dig till tjänsten här.

Frågor?

Har du fler frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Kontakta Norrtälje Vatten och Avfall

Mer information

Läs nyheten om renspolningen här.