Bakgrund och framtid om nya regler för förpackningar

Nya regler gör det enklare för alla att sortera och återvinna sina förpackningar.

Regeringen beslutade under 2022 om nya regler som gör det enklare för hushåll och verksamheter att återvinna sina förpackningar.

De nya reglerna innebär att kommunerna från och med 2024 ska ansvara för insamling av hushållens förpackningar. I januari 2024 tog därmed vi på Norrtälje Vatten och Avfall över ansvaret för kommunens återvinningsstationer. Nästa steg är att alla hushåll i Sverige från och med 2027 ska kunna lämna sina förpackningar vid eller i nära anslutning till sin bostad – att kunna närsortera.

Målet med de nya reglerna är att maximera återvinningen av förpackningar och minska mängden restavfall.

Hur långt har vi kommit?

Vårt uppdrag är att till januari 2027 ha utformat ett nytt närsorterat insamlingssystem för hushållens förpackningar av papper/kartong, plast, ofärgat och färgat glas samt metall. Vi ansvarar för att hushåll i småhus ska kunna närsortera och fastighetsägare/bostadsrättsföreningar för att hushåll i flerbostadshus ska kunna närsortera.

Vad händer framöver?

Arbetet med att införa ett nytt insamlingssystem tar tid. Inte minst med alla beslut som ska tas, upphandlingar som ska göras och planering inför utrullning av tusentals nya tvåfackskärl till alla småhus på fastlandet. Kärlen kommer att levereras områdesvis och fastighetsägare kommer att bli informerade i god tid innan leveransen.

Om du vill veta mer

Närsorteringen kan skilja sig något beroende på om du bor i småhus eller i flerbostadshus. På länken kan du läsa mer om hur närsorterat kommer att fungera beroende på hur du bor.

Senast ändrad: 11 oktober 2024