Frågor och svar om närsortering
Närsorterat för småhus på fastlandet
Med småhus menas villa, fritidshus, radhus, kedjehus och parhus. Både permanentboende och fritidsboende ska kunna närsortera.
Att du under 2027 ska kunna börja lämna dina förpackningar för återvinning på eller i nära anslutning till fastigheten där du lämnar ditt restavfall och matavfall. Det är förpackningar av papper/kartong, plast, färgat och ofärgat glas samt metall som du ska kunna närsortera.
Förpackningar av papper/kartong och plast kommer du att sortera i ett tvåfackskärl. Glasförpackningar och metallförpackningar kommer du mest troligt enkelt kunna beställa hämtning av vid behov. Se längre ner bland frågorna kring dessa förpackningar.
Det är fortsättningsvis de som sätter en förpackning på marknaden, det vill säga producenterna, som ska ta den största kostnaden för insamlingsarbetet. För att täcka upp kostnaden kommer Naturvårdsverket att ersätta kommuner för insamlingsarbetet. Den ersättning som betalas ut baseras på schabloner och den del av kostnaden som inte täcks in av ersättningen har kommuner rätt att ta ut via avfallstaxan. Så ja, avgiften kan komma att höjas men om, när och med hur mycket kan vi inte svara på i dag.
Det kan vi i dagsläget inte svara på då vår upphandling av kärl ännu inte är klar. Men under 2027 ska du kunna börja närsortera. Vi kommer i god tid innan att informera om när kärl börjar rullas ut områdesvis.
Kärlet har hjul, draghandtag och är uppdelat i två fack samt rymmer 370 liter. Ett restavfallskärl rymmer 190 liter och ett matavfallskärl 140 liter. Då upphandlingen av kärl inte är klar vet vi ännu inte kärlets mått och färg. Så snart vi vet mer berättar vi det här på sidan.
I det ena facket lägger du alla dina förpackningar av papper/kartong och i det andra alla plastförpackningar. De ska vara tömda på innehåll men behöver inte vara rengjorda. För att undvika kladd och dålig lukt i din inomhussortering kan kladdiga och illaluktande plastförpackningar förslutas i en plastpåse som också ska återvinnas. Då kladdar den inte ner övrig plast eller sprider dålig lukt. Använd gärna detta tips så kommer mer plast in för återvinning då dessa förpackningar ofta hamnar i restavfallet.
Förpackningarna kan läggas direkt i kärlet. Om soppåsar används ska den till plastförpackningarna vara av plast och den till pappersförpackningarna av papper.
Skrymmande pappersförpackningar och plastförpackningar kommer kunna lämnas på återvinningscentraler och andra lättillgängliga insamlingsplatser vilka ännu inte är bestämda.
Metallförpackningar kommer du enkelt kunna beställa hämtning av vid behov. Gällande glasförpackningar är det inte ännu beslutat om vi placerar ut glasigloos på lättillgängliga platser eller om du beställer hämtning vid behov, eller en kombination av båda alternativ. Behovshämtning kommer inte att kosta något extra.
Nej, det är ingen förpackning. Tidningar/returpapper kommer fortsatt att kunna lämnas på anvisade insamlingsplatser. Du kommer att få information om var när det är bestämt.
Det nya tvåfackskärlet ska stå intill ditt restavfallskärl och matavfallskärl. Har du inte plats där kan du under vissa förutsättningar dela hämtplats med granne men även dela restavfallskärl, matavfallskärl och förpackningskärl med grannar. Förutsättningarna för att dela kärl och byta eller dela hämtplats samt svar på fler praktiska frågor har vi ännu inte exakta svar på, men du kommer att få detaljerad information i god tid innan ditt nya tvåfackskärl levereras.
Du ska kunna börja närsortera under 2027. Vi kommer fram till dess att inventera alla gemensamma hämtplatser för att, där behovet finns, kunna föreslå och erbjuda större gemensamma restavfallskärl, gemensamma matavfallskärl och utifrån behov antal förpackningskärl. Berörda fastighetsägare kommer att få mer information när vi vet mer.
Har ni i dag gemensam hämtplats och redan nu vet att ni kommer att sakna utrymme för de nya tvåfackskärlen, eller funderar ni på att anordna en gemensam hämtplats för flera fastigheter – mejla oss gärna och beskriv era förutsättningar. Ange även en kontaktperson med mejladress och telefonnummer. Vi kommer då under 2025 att kontakta personen för att tillsammans hitta en fungerande och praktisk lösning kring avfallshanteringen. Mejla till info@nvaa.se. Ange i ämnesraden: Gemensam hämtplats.
Tömningsintervallet är ännu inte bestämt, men det kommer inte att bli tätare än var fjortonde dag. Förpackningskärlet kan komma att tömmas en annan veckodag än tömning av restavfallskärlet och matavfallskärlet.
Nej, alla är sedan 1994 skyldiga att lämna förpackningar för återvinning. Det som är nytt är att det blir krav på att alla hushåll enklare ska kunna lämna sina förpackningar för återvinning – att kunna närsortera.
På grund av att de kräver större avfallsfordon vilket vägnätet i kommunen inte är anpassat för då vi har många mindre enskilda vägar. Det skulle även bli mycket dyrare då vi skulle behöva plocka in alla befintliga restavfallskärl och matavfallskärl.
På grund av att det skulle generera ökad användning av plastpåsar samt att det kräver en stor investering i att bygga en sorteringsanläggning i kommunen. Dessutom kan inte glas hanteras i en optisk anläggning utan behöver hanteras med annan lösning.
På de flesta förpackningar finns en symbol/text som anger hur den ska sorteras. Du kan även få svar på Sorteringsguiden som vi har samarbete med. Där hittar du även ett sorteringsblad på 33 olika språk som underlättar sorteringen i hemmet, miljörummet, verksamheten och på jobbet.
Om de olika materialen lätt kan separeras från varandra sorterar du dem var för sig. Annars sorterar du efter det material som förpackningen består av mest.
Att införa ett nytt insamlingssystem tar tid med många beslut som ska tas och upphandlingar som ska göras. Det krävs även ett gediget planeringsarbete inför kärlleverans till tusentals småhus. Så snart vi har fler svar att ge kring närsorterat fyller vi på här på webben, kika därför gärna in igen längre fram.
Här hittar du information om närsorterat för småhus på fastlandet.
Allmänt om närsorterat
Kravet på utsortering av förpackningar gäller från 1994, så det är inget nytt! Det som är nytt är att det blir krav på att alla kommuner i Sverige ska samla in förpackningar vid hushållen – hushåll ska helt enkelt kunna närsortera sina förpackningar.
En förpackning är det material som används för att skydda, hantera, leverera och presentera en vara. Den kan vara av till exempel papper, glas, plast, metall, textil eller annat material.
Förpackningar gjorda av papper/kartong, plast, färgat och ofärgat glas samt metall.
Nej, det är ingen förpackning men kommer att kunna lämnas på lättillgängliga insamlingsplatser vilka ännu inte är bestämda.
Flerbostadshus/samfälligheter kan välja att samla in dessa och köpa tjänsten för hämtning från entreprenör de har avtalat med att hämta förpackningarna, eller annan transportör som har tillstånd.
De samlas in i större mängder och körs till Norrtälje Vatten och Avfalls omlastningsanläggning. Där packas de om och körs vidare för materialåtervinning för att bli nya produkter.
Närsorterat i flerbostadshus
Förpackningar kommer att sorteras av hushållen i separata kärl och samlas in av en entreprenör som fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen avtalat med. Entreprenören ska vara godkänd av Norrtälje Vatten och Avfall. Kärlen ska stå intill restavfallet och matavfallet. I samråd med Norrtälje Vatten och Avfall kan annan placering godkännas.
För att underlätta sorteringen för hushållen bör det nya gemensamma skyltsystemet användas i miljörum alternativt soprum.
I och med att det blev ett kommunalt insamlingsansvar från och med januari 2024 får flerbostadshus och samfälligheter därefter enbart anlita en insamlingsentreprenör som är godkänd av Norrtälje Vatten och Avfall. När avtal är upprättat med entreprenör lämnas en anmälan in för att få en sorteringspremie.
Mer information för er som redan har närsortering (egen ordnad källsortering).
De behöver börja planera för hur närsorterat ska lösas för hushållen då närsortering ska vara infört senast 1 januari 2027. Det är flerfamiljshuset eller samfälligheten som själva ansvarar för att initiera insamlingen, ordna utrymme för förpackningsinsamlingen samt anlita godkänd insamlingsentreprenör för hämtning av förpackningarna.
Mer information för er som ännu inte har närsortering (egen ordnad källsortering).
Kostnader för eventuell nybyggnation eller ombyggnation ligger utanför producentansvaret och finns inte heller med i den förpackningsförordning som regeringen beslutat om. Samma princip gäller som för restavfall och matavfall, det vill säga, det är fastighetsägarens ansvar att bestämma hur utsorteringskraven ska kunna verkställas och även ta eventuella kostnader. Det kan till exempel handla om att ordna utrymme för kärl i miljörum eller sopskåp alternativt miljöhus i nära anslutning till fastigheten.
Genom att kommunerna får det formella ansvaret för insamling från hushåll och samlokaliserade verksamheter, så är det samma krav som gäller som för matavfall och restavfall, det vill säga tvingande utsorteringskrav för förpackningsavfall.
Fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen ska ge förutsättningar för hushållen att kunna sortera ut sina förpackningar. Hur ett avfallsutrymme bör utformas och placeras beskrivs i Avfall Sveriges Handbok för avfallsutrymmen.