För verksamhet som ännu inte matavfallssorterar
För att komma i gång med matavfallssortering behöver du meddela oss kontaktuppgifter till den vi kan kontakta för att diskutera hur insamlingen ska lösas för verksamheten.
Meddela oss på matavfall@nvaa.se följande uppgifter:
- Kontaktpersonens namn
- E-postadress till kontaktpersonen
- Telefon dagtid till kontaktpersonen
- Fastighetsbeteckning och adress på fastigheten/fastigheterna
Om du hyr lokal för verksamheten kontaktar du fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för information om hur matavfallsinsamlingen är ordnad för fastigheten.
Kärl eller behållare för matavfallet
Vilken storlek och typ av behållare din verksamhet behöver beror helt på vilken typ av verksamhet du har. Är det ett kontor blir matavfallet litet. Är det en matbutik eller restaurang blir det desto mer, individuella beräkningar behöver göras.
Vi erbjuder utan kostnad kärl på 140 liter för utsortering av matavfall. I samråd med oss kan större behållare, typ bottentömmande behållare, godkännas för verksamheter som har mycket matavfall. Dessa bekostar verksamheten själva.
Om du väljer en bottentömmande behållare är det viktigt att du innan införskaffandet kontaktar oss. Detta för att säkerställa att behållaren kan tömmas med våra fordon och att volymen är tillräcklig.
Verksamheter som serverar/hanterar livsmedel
Dessa verksamheter betalar en avgift för hämtning av matavfall och bör ha en behållare för matavfall på minst 140 liter på 330 liter restavfall.
Övriga verksamheter
Övriga verksamheter betalar ingen extra avgift för hämtning av matavfall.
Placering av kärlet/behållaren
Beroende på hur mycket matavfall verksamheten har kan det utrymme som idag finns avsatt för avfall vara tillräckligt. Med matavfallsinsamling är avfallsmängden den samma, skillnaden blir att den delas upp i två fraktioner; matavfall och restavfall.
Om du anordnar ett separat utrymme för matavfallskärlen eller samlar in matavfallet i annan behållare, är det viktigt att utrymme finns för en fungerande avfallshämtning utifrån tillgänglighet, arbetsmiljö och brandskydd. I Avfall Sveriges handbok för avfallsutrymmen på länken nedan finns idéer och vägledning. Handboken är uppdaterad under 2023.