Vintertips och sommartips för din matavfallssortering
Vintertips för din matavfallssortering
När temperaturen växlar från plusgrader till minusgrader finns risk att matavfallspåsar fryser fast i kärlet. Det kan innebära att kärlet inte töms ordentligt trots att personalen skakar det extra vid tömning.
Skulle du ha fastfrusna påsar kvar i kärlet efter tömning kan du lossa de och mot avgift beställa en extra tömning. Men eftersom kärlet har väl tilltagen volym kan de ligga kvar till din nästa tömning. Fruset matavfall kvar i kärlet gör ingen skada eller ger dålig lukt.
Tänk på! som fastighetsägare ansvarar du för att lossa fastfrusna matavfallspåsar före tömning.
För att lossa matavfallspåsar i kärlet
Lösgör påsarna genom att skaka på kärlet eller slå försiktigt på utsidan av kärlets vägg med till exempel ett kvastskaft. Du kan även stöta ett kvastskaft eller liknande mot påsarna. Lossnar de inte kan du, om möjligheten finns, ställa in kärlet i ett varmare utrymme tills det tinat upp. Kom ihåg bara att rulla ut kärlet inför tömning.
Tips för att undvika fastfrysning
- Låt blött matavfall rinna av ordentligt i vasken innan det läggs i påsen.
- Blanda i använt hushållspapper/servetter i påsen som suger upp fukt (inte våtservetter).
- Fyll inte påsen mer än att den går att försluta ordentligt, det förhindrar att avfallet rinner ut i kärlet och fryser fast. Observera påsens nivårand!
- Låt påsen stå ute en stund (i skydd mot djur) och frysa till. På så sätt förhindras att kondens bildas som sedan fryser.
- Lämna påsen i kärlet med förslutningen uppåt så att matavfallet inte rinner ut och fryser fast i kärlet.
- Lämna påsen i kärlet så att den inte kilar fast mellan annan påse och kärlväggen. Det förhindrar att den fuktiga påsen fryser fast mot kärlväggen.
- Skaka kärlet då och då så påsarna ruskas loss, speciellt vid väderomslag och innan tömning.
Sommartips för din matavfallssortering
Många kärl drabbas av fluglarver sommartid, andra aldrig. När det är varmt kan det också lukta mer från kärlet. Men genom att testa våra tips nedan har du möjlighet att få bukt med larver och oönskad doft, eller åtminstone minska förekomsten.
Tips i köket
- Låt våta rester som potatisskal rinna av ordentligt innan det hamnar i matavfallspåsen. Ett bättre tips! Skala – lägg skalen i påsen – skölj det skalade. Då undviker du att skala under rinnande vatten, skalen blir inte blöta och påsen blir därmed mindre fuktig. Eller varför inte – torrskala direkt i påsen!
- Spraya ättika i påsen – det motverkat både dåligt lukt och flugor (som lägger ägg som blir larver).
- Fyll inte påsen över nivåranden, byt i stället påse oftare. Varma dagar kan du behöva byta varje dag för att undvika dålig lukt. Prova dig fram!
- Stäng igen påsen ordentligt. Då håller den sig även stängd i kärlet. Så länge flugor inte kommer åt matavfallet kan de inte heller lägga sina ägg där.
- Ställ ner påsen försiktigt i kärlet med förslutningen uppåt. Då minskar risken att den läcker eller går sönder och ger dåligt lukt i kärlet samt drar till sig flugor.
- Mat som luktar mycket, exempelvis fisk och skaldjur, kan läggas i en matavfallspåse som förvaras i frysen i avvaktan på att kärlet töms. Undvik att den fuktiga påsen fryser fast genom att placera den exempelvis i en skål.
- Diska påshållaren regelbundet, vår hållare går att maskindiska.
Tips för ditt matavfallskärl
Ett rent kärl är det absolut bästa sättet att undvika dålig lukt och fluglarver.
- Rengör kärlet regelbundet. Gallret i botten går att vika upp för att få rent längst ner i kärlet. Skölj/spola med vatten (använd gärna regnvatten) och skura med borste. Inga rengöringsmedel behövs! Låt kärlet torka ordentligt innan påsar läggs i.
- Efter och mellan tvättar och även mellan tömningar – spreja kärl, kanter och lock med ättika. Det motverkat både ovälkommen doft och flugor. Spreja rejält och stäng locket! Du kan spreja i kärlet även om påsar finns där.
- Ställ om möjligt kärlet på en skuggig plats, kom ihåg att rulla fram det till tömningsdagen.