Nu renoveras Norrtäljes å-ledning
Nu pågår renoveringen av den ca 1700 meter långa spillvattenledningen som ligger i Norrtäljeån. Ledningen renoveras genom en process som kallas för relining. Arbetet leds av Norrtälje Vatten och Avfall och utförs av entreprenören Aarsleff Pipe Technologies AB. Syftet med renoveringen är att säkra ledningen så att risken för in- och utläckage minimeras.
Uppstarten skedde i början av september och deadline för hela projektet är satt i november. Renoveringen av spillvattenledningen i Norrtäljeån är Norrtälje kommuns hittills största projekt inom relining. Vad innebär då relining? Det är en process där nya rör av plast infodras inuti de befintliga rören. Rören blir täta och inläckage av klarvatten – som inte ska vara i avloppet – kan därmed blockeras.
– Å-ledningen har legat orörd sedan 60-talet. Om den kollapsade skulle den börja ta in vatten från ån. Allt vatten skulle då hamna vid en pumpstation, och därifrån gå vidare till Lindholmens avloppsreningsverk. Det skulle bli översvämningar och bräddningar. Det är inget akut problem just nu, men vi vill säkra ledningen så att det inte blir problem i framtiden, förklarar Ulf Åkerblom, underhållschef på Norrtälje Vatten och Avfall.
Sträckan som ska renoveras är indelad i sju etapper. Den första etappen är 573 meter lång. Där kommer en sammansydd strumpa – ett homogent foder – som har två olika dimensioner att användas. Att ha ett foder med den längden och sammansättningen är något av ett specialfall. Även i de övriga etapperna kommer liknande foder användas. Hur ska då fodren infogas i de befintliga rören? På tre ställen kommer man använda en teknik som kallas för ånginstallation. Då används vattenånga för att härda plasten. På övriga ställen blir det i stället en vatteninstallation – vattenrelining – då plasten härdas med hjälp av varmvatten.
– Till en ledning som är 1700 meter lång är det mycket vatten som går åt till installationerna. Det tar vi inte från kommunens nät, utan direkt från ån, säger Ulf.
Till processen byggs det upp temporära vattentorn. Vid vissa brunnar kommer det även behöva schaktas. Det är kort och gott ett stort jobb som behöver göras. Det har planerats för projektet under en lång tid, och förberedande renoveringar har bland annat gjorts vid Vigelsjö. Förra vintern gjordes även en omfattande underhållsspolning där mellan 40 och 50 ton sediment spolades bort från å-ledningen.
En fråga som många säkert ställer sig är hur renoveringen kommer påverka alla som bor eller vistas vid Norrtäljeån. Ulf svarar:
– Under renoveringen kommer vi göra en överpumpning, där vattnet som ska rinna i å-ledningen pumpas i slangar ovanför marken. Ledningarna kommer alltså vara i drift hela tiden. Där vi inte kan ha överpumpning eller dra slangar kommer det finnas sugbilar som är utställda på olika brunnar.
Även trafiken kommer påverkas. Vissa vägar och gångbroar kommer stängas av, men det sker i olika etapper. Vilket är då det mest kritiska momentet?
– Att få all överpumpning från fastigheter att fungera, det finns alltid en risk för översvämningar. Om det händer får vi lösa det under resans gång. Vi har bland annat sugbilar till förfogande, säger Ulf.
Renoveringen kan med andra ord leda till lite besvär under hösten, men belöningen kommer i form av en säkrad ledning vars foder ska hålla i minst 100 år!