Fettavskiljare

Alla verksamheter som hanterar livsmedel ska ha en fettavskiljare installerad och samla in överblivet matfett och oljor som lämnas för återvinning.
Händerna på en kock som steker i en panna.

Verksamhet med kommunalt avlopp

I de bestämmelser som gäller för att använda den allmänna vatten- och avloppsanläggningen (ABVA) föreskrivs att fastighetsägare/abonnent inte får släppa ut fett i större mängder till det kommunala ledningsnätet. När avloppsvatten kommer ut i ledningsnätet sjunker vattentemperaturen vilket gör att fett som finns i vattnet stelnar och orsakar avloppsstopp. Det kan leda till översvämningar i fastigheter och kostsamma reparationsarbeten både för fastighetsägaren och kommunen.

Verksamhet med enskilt avlopp

För installation av fettavskiljare till enskilt avlopp – hör av dig till Norrtälje kommun för information om vilka krav som gäller för installationen.

Verksamheter som måste ha fettavskiljare

En typgodkänd fettavskiljare måste finnas installerad i nedanstående verksamheter. Även andra verksamheter kan kräva en fettavskiljare. Hör gärna av dig om du är osäker om verksamheten i din fastighet kräver en fettavskiljare eller inte. Innan installationen ska en anmälan lämnas in. Information om installation och skötsel av fettavskiljare hittar du i menyn.

  • Bageri, konditori och café.
  • Grill och gatukök och hamburgerbar.
  • Pizzeria, salladsbar och sushirestaurang.
  • Restaurang och personalmatsal.
  • Storkök, mottagningskök och catering.
  • Rökeri och slakteri.
  • Charkuteriindustri.
  • Friteringsanläggning.
  • Livsmedelsbutik.
  • Livsmedelsindustri.
  • Livsmedelsindustri med manuell hantering.
Senast ändrad: 11 juni 2024