ReKol – Reduktion av kolutsläpp i Norrtälje

Pågående projekt

NVAA och Norrtälje Energi har beviljats stöd från EU via Tillväxtverket för att utreda en kretsloppslösning för en förbättrad avfallshantering.

Nuläget som projektet ska bidra till att förändra

Norrtälje kommun utgör över en tredjedel av Stockholms läns yta och befolkningstillväxten beräknas vara stark under det kommande decenniet. I kommunen finns det cirka 32 000 bebyggda fastigheter som ligger utanför verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. Kommunen och kommunala bolag står inför utmaningar att hantera naturresurser på ett hållbart sätt och samtidigt möta behoven hos en växande kommun. Slammet från enskilda avloppsanläggningar (septikslam) påverkar kommunala avloppsreningsverken negativt. Mellan 45 000 – 60 000 m3 blaskigt slam med torrsubstans (TS) runt 0,5% tas emot på ett fåtal reningsverk. Detta försämrar reningsprocessen och påskyndar utbyggnadsbehov. Mängden slam förväntas dessutom öka under de kommande åren.

Salmunge återvinningscentral fungerar som en logistikcentral för latrininsamling och omlastning samt en gammal deponi. Den har därför prioriterats som en plats för åtgärder som minskar den negativa miljöpåverkan från olika avfallsfraktioner och för att utnyttja de potentiella resurserna i avfallsfraktionerna.

Projektet kommer att:

  • utvärdera en lösning som bygger på att septikslammet avvattnas separat och implementerar fytoremediering;
  • utreda förutsättningarna för en kretsloppsanläggning i Norrtälje, som omvandlar restprodukter och avfallsflöden till resurser. Tekniska och logistiska lösningar för hur avfallsfraktioner och restprodukter kan nyttjas i lokala energiproduktionssystem kommer att analyseras och utvärderas. Även avfall från privata aktörer i kommunen undersöks.

Projektets syfte

ReKol ska besvara de följande huvudfrågeställningar:

  • Hur kan hanteringen av septikslam förbättras för att minska negativ påverkan på avloppsreningsverk och möjliggöra återanvändning av resurser? Vilka tekniker som passar vår anläggning finns för att avvattna slam?
  • Vilka resurser inom NVAAs ansvarsområde kan nyttjas bättre och vilka potentiella resursflöden finns inom den privata sektorn i kommunen?
  • Vilka tekniska lösningar och logistiska förändringar är bäst lämpade för att omvandla avfallsflöden till cirkulära användningsområden?

Projektet pågår till september 2025.

Projektbudgeten är 1,5 miljoner kronor. EU finansierar 600.000 kr och Tillväxtverket finansierar 150.000 kr.

 

Senast ändrad: 21 januari 2025